Četvrta valvularna škola 2019.

Poštovane kolegice i kolege,

u organizaciji Radne skupine za bolesti srčanih zalistaka Hrvatskog kardiološkog društva dana 12. rujna 2019. godine u Hrvatskoj kući srca održana je Četvrta valvularna škola pod nazivom “Interakcije hemodinamike i terapije u bolesnika s bolestima srčanih zalistaka”.

Program škole ponudio je zanimljiva i edukativna predavanja iskusnih predavača koji su osvježili već poznata i ponudili najnovija saznanja u području valvularne patologije, od pristupa bolesniku preko dijagnostike do terapijskih opcija. Sudionici škole imali su priliku čuti 9 predavanja koja su bila podijeljena u tri dijela. Naglasak je prije svega stavljen na patologiju aortnog i mitralnog zalistka te njihove hemodinamske utjecaje, zatim kompleksnost kombiniranih valvularnih greška te globalnoj longitudinalnoj deformaciji miokarda kao pomoći pri procjeni težine valvularne greške. Osim toga, dotaknuli smo se neizbježne teme srčanog zatajivanja i novih igrača u optimiziranju medikamentozne terapije, posebice SGLT2 inhibitora koji su nagovijestili novu granu kardiodijabetologije. Na kraju je bilo riječi o antikoagulantnoj i antiagregacijskoj terapiji kod bolesti srčanih zalistaka te transkateterskoj implantaciji aortne valvule (TAVI) kao novoj terapijskoj opciji koja je u Hrvatskoj u svojim začecima.

O važnosti, ali i zainteresiranosti za ovu kompleksnu tematiku govori izvrsna posjećenost. Na skupu je sudjelovalo oko 100 sudionika, najvećim dijelom specijalizanti kardiologije i ostalih internističkih grana, zatim hitne medicine i anesteziologije te mladi specijalisti kardiologije kojima je ova škola u prvom redu bila i namijenjena.

Zahvaljujemo na Vašem zanimanju i odazivu!

Srdačan pozdrav,

Doc.dr.sc. Jozica Šikić, dr.med.
Predsjednica Radne skupine za bolesti srčanih zalistaka Hrvatskog kardiološkog društva